Tuesday, February 1, 2011

SEPULUH KEDUA SOLAT SUNAT


11.     SOLAT SUNAT TAHAJJUD

‘Tahajjud’ dari segi bahasanya bermaksud bangun dari tidur pada waktu separuh malam yang akhir. Dikerjakan untuk mendekatkan diri kepada Allah.

Masa Mengerjakan

Waktunya selepas menunaikan solat sunnat Isya’ hinggalah waktu subuh. Boleh dilakukan pada awal malam, pertengahan ataupun akhir malam. Namun waktu yang paling afdhal adalah sepertiga malam yang akhir (lebih kurang pukul 2.00 pagi hingga syuruk)

Perkara Yang Sunat Dilakukan Sebelum Mengerjakan Solat Sunat Tahajjud

i.        Berniat untuk bangun Tahajjud sebelum tidur.

Dari Abu Darda r.a. katanya bahawa Rasulullah s.a.w. telah bersabda : “Barangsiapa yang hendak tidur dan berniat untuk bangun bagi melakukan solat malam, kemudian dia tertidur sehingga pagi, maka dicatatkan niatnya sebagai suatu pahala, sehingga tidurnya dianggap sebagai kurnia yang diberikan Tuhannya kepadanya.” (Riwayat Imam An-Nasai dan Ibnu Majjah)

ii.       Berusaha menghilangkan rasa mengantuk ketika bangun lalu bersugi. Setelah itu berdoa seperti berikut :-

Ertinya : “Tiada Tuhan melainkan Engkau. Maha Suci Engkau, aku memohon ampun kepadaMu dari segala dosa-dosaku dan aku juga memohon rahmatMu. Ya Allah! Tambahkanlah pengetahuanku dan janganlah Engkau pesongkan hatiku sesudah Engkau berikan hidayah kepadaku. Limpahkanlah rahmat kepadaku dari sisiMu, kerana Engkau adalah Maha Pemberi. Segala puji bagi Allah yang menghidupkan aku kembali sesudah aku mati dan kepadaNya pula aku akan kembali,”

Kemudian baca sepuluh ayat terakhir dari surah Ali Imran (Ayat 190 hingga 200)

Setelah itu, dirikan solat Iftitah dua rakaat, sebagaimana yang diriwayatkan oleh Aisyah r.a. katanya yang bermaksud : “Rasulullah s.a.w. itu, apabila bangun malam untuk mengerjakan solat, beliau memulainya dengan dua rakaat ringan.”

Kejutkan ahli keluarga untuk turut solat bersama-sama.
Dari Abu Hurairah r.a. katanya bahawa Rasulullah s.a.w. telah bersabda yang bermaksud : “Allah memberikan rahmat kepada seorang lelaki yang bangun malam untuk melakukan solat lalu membangunkan pula isterinya. Dan apabila isterinya itu menolak lalu dipercikkannya air di mukanya. Allah juga memberikan rahmatNya kepada seorang perempuan yang bangun malam untuk melakukan solat lalu membangunkan pula suaminya. Dan apabila suaminya itu menolak lalu dipercikkannya air di mukanya.

Solatlah sekadar yang mampu tetapi kekalkan amalan tersebut (istiqomah).
Cara Mengerjakannya

Terdapat berbagai cara dalam mendirikan solat sunat Tahajjud yang pernah Rasulullah s.a.w. lakukan : iaitu seperti berikut :-

i.        Cara Yang Diceritakan Oleh Ibnu Abbas r.a.

“Bahawa Rasulullah s.a.w. bangun dari tidurnya, lantas bersugi dan berwudhu’. Kemudian baginda membaca sepuluh ayat terakhir dari surah Ali Imran dan baginda berdiri lalu solat sebanyak dua rakaat dengan memanjangkan berdiri, ruku’ dan sujud. Sesudah itu Baginda tidur agak sebentar, kemudian bangun dan melakukan sebagaimana yang dilakukannya tadi. Demikianlah berulang-ulang hingga sampai tiga kali solat. Dan Baginda akhiri Tahajjudnya itu dengan tiga rakaat Witir. Ketika azan Subuh dikumandangkan oleh muazzin, Baginda keluar untuk pergi ke masjid, ketika itu Rasulullah s.a.w. membaca doa yang bermaksud : “Ya Allah! Jadikanlah di dalam hatiku cahaya yang cemerlang pada lidahku cahaya yang cemerlang pada lidahku cahaya yang cemerlang serta jadikanlah penglihatanku cahaya yang cemerlang, jadikanlah di belakangku cahaya yang cemerlang dan di hadapanku cahaya yang cemerlang. Jadikanlah dari atasku cahaya yang cemerlang dan dari bawahku cahaya yang cemerlang.”

ii.       Cara Yang Diceritakan Oleh Aishah r.a.

“Bahawa Rasulullah membuka solatnya dengan dua rakaat yang ringan. Kemudian bersolat sebanyak 10 rakaat sunat Tahajjud dengan lima salam, akhirnya Baginda melakukan solat Witir sebanyak satu rakaat.”

Dalam riwayat yang lain Aishah r.a. menjelaskan bahawa Rasulullah mengerjakan dua rakaat Iftitah, kemudian solat Tahajjud sebanyak enam rakaat dengan tiga salam. Akhirnya mengerjakan solat Witir lima rakaat dengan satu tasyahhud dan satu salam.

Aisyah r.a. juga pernah menjelaskan bahawa Rasulullah mengerjakan solat Tahajjud sebanyak lapan rakaat dengan dua tasyahud dan dua salam. Kemudian melakukan solat Witir sebanyak tiga rakaat.

iii.      Cara Yang Diceritakan Oleh Ibnu Umar r.a.

“Bahawa Rasulullah melakukan solat Tahajjud sebanyak lapan rakaat dengan empat salam, kemudian solat sunat Witir sebanyak satu rakaat.”

iv.      Cara Yang Diceritakan Oleh Al_Sa’ib Ibn Yazid r.a.

“Bahawa Rasulullah melakukan solat malam itu sebanyak 13 rakaat yang terdiri dari dua rakaat solat Iftitah, lapan rakaat solat sunat Tahajjud dan tiga rakaat solat sunat Witir.”

Bilangan rakaat – Boleh dilakukan mengikut kemampuan (minima dua rakaat)

v   Lafaz Niat

“Sahaja aku solat sunat Tahajjud dua rakaat kerana Allah Ta’ala.

v   Bacaan surah selepas Al-Fatihah

v   Rakaat Pertama – Ayat Kursi tujuh kali
v   Rakaat kedua –surah Al-Ikhlas sebelas kali

Dalam sujud terakhir, selepas membaca tasbih biasa sewaktu sujud, bacalah doa berikut:

Ertinya : Ya Allah, Engkaulah Tuhanku, tiada Tuhan yang patut disembah hanya Engkau menjadikan aku. Aku hambaMu dan aku dalam genggamanMu. Aku dalam perjanjian beriman dan bertaat kepada Mu sekadar kesanggupan yang ada padaku. Aku berlindung kepadaMu dari kejahatan yang aku perbuat. Aku mengakui atas nikmat yang Engkau berikan kepadaku dan mengakui atas dosaku, aku mohon keampunanMu. Tidaklah ada yang dapat mengampuni dosa seseorang hanya Engkaulah Hai Tuhanku.”

Keutamaan Mengerjakannya.

Diriwayatkan oleh Jama’ah dari Abu Hurairah bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud : “Perintah Allah ‘Azza Wa Jalla, turun setiap malam ke langit dunia, tatkala malam tinggal sepertiga akhir, dan berfirman, “Barangsiapa yang berdoa kepadaKu pasti akan Aku kabulkan, barangsiapa yang bermohon kepadaKu pasti akan Aku perkenankan, dan barangsiapa yang meminta ampun kepadaKu pasti akan Aku ampuni. Sehinggalah terbit fajar (subuh).

Manakala ‘Amr bin ‘Abash meriwayatkan yang bermaksud : “Saya mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda : “Sedekat-dekat hamba kepada Allah ialah pada sepertiga malam terakhir, maka jikalau engkau dapat termasuk golongan orang yang berzikir kepada Allah pada ketika itu, usahakanlah.”

12.     SOLAT SUNAT HAJAT

Solat sunat dikerjakan bagi seseorang yang mempunyai keinginan serta keperluan samada bagi urusan dunia atau akhirat. Sesiapa yang merasa ‘terdesak’ dalam suatu urusan adalah disunatkan untuk mengerjakan solat sunat Hajat bagi seseorang yang ingin mengadu kepadaNya asalkan hajat tersebut tidak bersifat mungkar atau maksiat.

Masa Mengerjakan

Waktu mengerjakan solat sunat Hajat ini tidak ditentukan (boleh dilakukan pada bila-bila masa kecuali pada waktu yang diharamkan) tetapi sebaiknya dilakukan pada waktu tengah malam (sepertiga malam) iaitu selepas pukul 2.00 pagi sehiongga waktu Subuh. Adalah lebih afdhal dikerjakan solat sunat Tahajjud terlebih dahulu.

Cara Mengerjakannya

Terdapat pelbagai cara dalam melaksanakan solat Hajat, namun dasar dan rukunnya sama sahaja dengan solat sunat biasa. Apa yang berubah adalah tatatertib dan bacaannya.

i.          Cara Pertama
v   Bilangan rakaat – 2 rakaat satu salam.

v   Lafaz Niat

“Sahaja aku solat sunat Hajat dua rakaat kerana Allah Ta’ala.

v   Bacaan surah selepas Al-Fatihah

v   Rakaat Pertama – Surah Al-Kafiruun sepuluh kali
v   Rakaat kedua –surah Al-Ikhlas sepuluh kali

Selepas memberi salam sujud kembali dan baca ayat-ayat berikut :

a.       Berdoa seperti berikut sebanyak 10 kali

“Ya Tuhan kami, kurniakanlah kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat, dan jauhkanlah kami dari siksa api neraka.”

b.       Selawat sebanyak 10 kali

“Ya Allah, kurniakanlah kepada junjungan kami kesejahteraan dan bagitu juga atas keluarganya.

c.       Baca seperti berikut sebanyak 10 kali

“Tiada daya dan upaya, melainkan dengan kekuasaan Allah yang Maha Tinggi dan Maha Agong.

d.      Apabila selesai, mohonlah kepada Allah (dalam hati) atas perkara yang dihajati.

iii.      Cara Ketiga

Bilangan rakaat – 4 rakaat satu salam.

Lafaz Niat

“Sahaja aku solat sunat Hajat empat rakaat kerana Allah Ta’ala.

Bacaan surah selepas Al-Fatihah

v   Rakaat Pertama – Surah Al-Ikhlas dua puluh kali
v   Rakaat Kedua – Surah Al-Ikhlas sebelas kali
v   Rakaat Ketiga – Surah Al-Ikhlas empat puluh kali
v   Rakaat kedua – Surah Al-Ikhlas tiga puluh kali

Dalam sujud sebelum tahiyat akhir iaitu selepas tasbih biasa dibaca, ucapkan doa berikut :

Ertinya : Maha Suci Allah yang mengenakan pakaian Kemuliaan dan berfirman dengan Dia. Maha Suci Allah yang Maha Besar dan Pemurah, Maha suci Allah yang menjangkau segala sesuatu dengan IlmuNya. Maha suci Allah yang tiadalah bertasbih selain untukNya. Maha suci Allah yang Maha Besar dan Mulia, Maha suci Allah yang mempunyai Kebesaran dan Kemuliaan, Maha suci Allah yang mempunyai Keagungan.”

Aku bermohon kepadaMu dengan kemegahan ArashMu dan kesempurnaan Rahmat dari kitabMu, dengan namaMu yang Maha Agung. KesungguhanMu yang Maha Tinggi dan kalimat-kalimatMu yang sempurna lagi dilengkapi, yang tidak melampaui oleh orang berbuat kebaikan dan yang berbuat kejahatan.”

Anugerahkanlah selawat dan salam kepada nabi Muhammad s.a.w. dan kepada keluarganya. (Sebutkan perkara yang dihajati).

iv.        Cara Keempat

Bilangan rakaat – 12 rakaat 6 salam (setiap 2 rakaat satu salam)

Lafaz niat ;

Sahaja aku solat sunat Hajat dua rakaat kerana Allah Ta’ala

Bacaan surah selepas Al-Fatihah

a)             Rakaat Pertama – Surah Al-Kafiruun
b)             Rakaat Kedua – Surah Al-Ikhlas
(seeloknya surah yang anda sudah hafal dengan baik)

Dalam rakaat yang ke 12, pada rakaat yang terakhir sebelum salam, sujud semula dan baca ayat-ayat berikut di dalam sujud;

a)             Surah al-Fatihah 7 kali
b)             Ayat Kursi 7 kali
c)             Puji-pujian bagi Allah 10 kali seperti berikut :-


Ertinya : “Tiada Tuhan selain Allah, Maha Esa Dia, tiada sekutu bagiNya. Kepunyaan – Nyalah segala kerajaan (kekuasaan) dan bagiNyalah segala pujian. Dan Dia atas segala sesuatu Maha Berkuasa.”

Kemudian baca doa berikut ;


Ertinya : “Ya Allah! Sesungguhnya aku bermohon kepada Engkau dengan keteguhan ikatan daripada Arasy Engkau, dan sehabis-habis Rahmat dari kitab Engkau dan dengan nama Engkau yang Maha Besar dan pada wajah Engkau yang Maha Tinggi, dari kalimat Engkau yang Maha Sempurna maka Engkau penuhilah hajatku.”

Setelah itu mohonlah kepada Allah s.w.t atas segala apa yang dihajati.

Apabila selesai, bangun dari sujud dan beri salam.

v.       Cara Kelima

Bilangan rakaat – 12 rakaat 6 salam

Lafaz Niat

Sahaja aku solat sunat Hajat dua rakaat kerana Allah Ta’ala

Bacaan surah selepas Al-Fatihah

Rakaat Pertama – Ayat Kursi dan Surah Al-Ikhlas
Rakaat Kedua – Ayat Kursi dan Surah Al-Ikhlas
( baca surah di atas pada setiap rakaat hingga 12 rakaat)

Apabila selesai 12 rakaat 6 salam, sujud semula dan mohonlah kepada Allah di atas perkara yang dihajati.
         

NOTA ; Terdapat beberapa cara lagi dalam mengerjakan solat sunat Hajat. Namun pada prinsipnya ianya adalah sama sahaja, apa yang berbeza adalah dalam tertib bacaan surah selepas Fatihah dan doa sebab tiada hadis yang sahih menetapkan perkara-perkara tersebut. Di dalam ruangan ini hanya 5 cara sahaja yang dapat dikongsikan bersama sebagai panduan.

Keutamaan Mengerjakannya.

Firman Allah s.w.t. yang bermaksud : “Hai orang-orang yang beriman, mohonlah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan mengerjakan solat, sesungguhnya Allah bersama dengan orang-orang yang sabar. (Al-Baqoroh Ayat 133)

No comments:

Post a Comment